وبلاگ پیمان تسنیمی

آنچه دوست دارم برای دوستانم بگویم

۲ مطلب در شهریور ۱۳۹۵ ثبت شده است

تفکر نقادانه – ویژگی های یک تفکر نقاد


برای اینکه تفکر نقادانه را خوب متوجه بشویم لازم است که انسان یک تصویر کلی از آن در ذهن خودش داشته باشد، فرق آن را با تفکر غیر نقادانه بداند. چون شاید شما هم مثل من وقتی صحبت از نقد و تفکر نقادانه می شود، یاد آقای فرستی در تلویزیون بیافتید و یا انسان هایی شبیه ایشان، ولی به نظرم تفکر نقادانه تصویر بهتر و دوست داشتنی تری دارد.

کسانی که تفکر نقادانه دارند چند مشخصه دارند که با توجه به آن مشخصه ها می توان آن ها از کسانی که این تفکر را ندارند، متمایز کرد، البته شما هم خوب می دانید که هر کسی امکان دارد، سطح متفاوتی از تفکر نقادانه  و یا غیر نقادانه داشته باشد. و شاید بهتر باشد تفکر را یک طیف ببینید که یک طرف آن نقادانه و طرف دیگر آن غیر نقادانه است و هر انسانی که اهل تفکر است در جایی از این طیف قرار می گیرد. و مشخصه هایی که در اینجا مطرح می شود مربوط به سر طیف نقادانه می باشد.

کسانی که تفکر نقادانه دارند، به موضوعات به صورت سیاه و سفید نگاه نمی کنند بلکه آن را طیفی کاملی از رنگ ها می بینند

کسانی که تفکر نقادانه دارند، به موضوعات تک بعدی نگاه نمی کنند بلکه هر موضوعی را که یاد می گیرند در دیگر زمینه ها هم استفاده می کنند.

کسانی که تفکر نقادانه دارند، در جزییات متمرکز نمی شوند، بلکه با تصویر کلی موضوع، به نحوه شکل گیری و نحوه ارائه آن فکر می کنند.

کسانی که تفکر نقادانه دارند، به منطق و دلیل بیشتر از احساسات و هیجانات توجه دارند.

کسانی که تفکر نقادانه دارند، بیشتر به جای اینکه به چه طور ، چگونه رخ دادن اتفاقات فکر کنند به چگونه فکر کردن به آن اتفاقات اندیشه می کنند.

کسانی که تفکر نقادانه دارند سعی می کنند مشاهدات خود را تحلیل کنند و آن را از زوایای مختلف ببینند.

....

 

 

۲ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پیمان تسنیمی

تفکر نقادانه

تفکر نقادانه موضوعی است که این روز ها ذهنم را خوب درگیر کرده است. موضعی که اگر اصلاح انگلیسی آن یعنی Critical Thinking در اینترنت و موتورهای جستجو گر سرچ کنید، خواهید دید که چه خبرهاست.

تفکر نقادانه، اختراع و یا کشف امروز بشر نیست، روشی است که گذشته ها نیز توسط اندیشمندان استفاده می شده ولی امروز اندیشمندان این حوزه آن را آکادمیک کرده وبرای ما توضیحش می دهند و آن را راه حل بسیاری از مشکلات فکری ما می دانند. شاید برایتان جالب باشه که این نوع تفکر می تواند در بسیاری از موارد به ما کمک کند، به طور مثال:

تفکر نقادانه را یک روش عمیق و کارآمد در یادگیری زبان دوم می دانند.

تفکر نقادانه را یک روش کارآمد برای فهمیدن و شناخت معنا در زندگی می دانند.

تفکر نقادانه را یک طریق کارآمد برای شناخت خویشتن انسان می دانند تا انسان به کمک آن از خود دروغین خود فاصله بگیرد و به خود واقعی اش نزدیک بشود.

تفکر نقادانه یک راه مناسب برای دیدن اطراف و فهمیدن آن می دانند.

تفکر نقادانه شده دغدغه این روز های من، و من سعی خواهم کرد آنچه را در این موضع فهمیده ام، اینجا برای شما بنویسم. 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پیمان تسنیمی